COVID-19 i Mačke

DOWNLOADED FROM / PREUZETO SA zooplus.hr


Je li Covid-19 opasan za moju mačku? 31. 03. 2020: krajem 2019 u Kini se javljaju prvi slučajevi nove zarazne bolesti Covid-19 kod ljudi. Tisuće ljudi širom svijeta trenutačno je bolesno, a odakle dolazi koronavirus SARS-CoV-2 još uvijek nije u potpunosti razjašnjeno. Prema trenutačnim znanstvenim saznanjima, respiratorna bolest prenijela se na ljude putem šišmiša, ljuskavaca ili zmija. Prema najnovijim istraživanjima, Sveučilišni istraživački institut za zdravlje životinja (Friedrich-Löffler-Institut, FLI) klasificira prijenos SARS-CoV-2 s čovjeka na mačke i obrnuto kao malo vjerojatan. Iako je prije nekoliko dana utvrđeno za jednu belgijsku mačku, čija je vlasnica zaražena virusom Covid-19 i patila je od poteškoća s disanjem i proljeva, da je pozitivna na virus SARS-CoV-2, FLI i dalje naglašava da je to izoliran slučaj. Mačka je trenutačno pod veterinarskim nadzorom i u dobrom je stanju. Virus je pronađen i u njušci i ustima dvaju pasa u Hong Kongu. No, s obzirom na to da im je razina antitijela preniska, liječnici pretpostavljaju da se virus prenio bliskim kontaktom sa zaraženim ljudima. Trebam li se bojati pustiti svoju mačku van? Trenutačno nema znanstvenih dokaza da mačke mogu prenijeti novi koronavirus na ljude. Ako je vaša mačka dobro, može nastaviti napuštati kuću i istraživati okolinu. No prilikom maženja s kućnim ljubimcima preporučljivo je pridržavati se higijenskih mjera, poput pranja ruku nakon kontakta sa životinjama i redovitog čišćenja zdjelica za hranu i mačjeg WC-a. Što će se dogoditi s mojom mačkom ako moram biti u karanteni? Osobama u karanteni nije dopušteno napuštati kuću ili stan najmanje dva tjedna. Ako je vaša mačka kućna mačka, može, kao i obično, obavljati nuždu u mačjem WC-u. Ako je vaša mačka navikla izlaziti van, također je možete pustiti u vrtu ili u susjedstvo kroz vratašca ili otvaranjem vrata. Ako nemate dovoljno hrane ili igračaka, možete ih naručiti putem interneta ili pitati bliske osobe za pomoć. Trenutačno mnoge dostavne službe nude beskontaktnu dostavu prilikom koje se paketi ostave ispred kućnog praga. Nadaleko poznati mačji koronavirus (FCoV) može biti vrlo opasan za vašu ljubimicu. Sljedeći članak objašnjava koji su to mačji koronavirusi, koji se simptomi javljaju i kako je moguće zaštititi mačku:

Mačji koronavirus – širenje i svojstva Mačji koronavirusi su Feline coronavirus (FECV) i mnogo poznatiji virus mačjeg infektivnog peritonitisa (FIPV). Oba virusa opet se dijele na dvije različite vrste (serotip I i II) koji se također razlikuju po svojstvima.

Feline coronavirus (FECV) Ovaj je virus rasprostranjen među mačkama, a osobito često su pogođene pripadnice određenih pasmina mačaka. Mačke se mogu zaraziti izravnim i neizravnim kontaktom izlučevina dišnih puteva, kontaminiranim fekalijama i mokraćom. Primjerice, mačke zaraze jedna drugu putem kontaminiranih posuda za hranjenje, mačjim wc-ima ili dok se igraju. Virusi prolaze kroz usta u gastrointestinalni trakt, gdje se množe, a zatim napadaju limfne čvorove i fagocite (makrofage) imunološkog sustava.

Virus mačjeg infektivnog peritonitisa (FIPV) Feline coronavirus (FECV) vrlo je rasprostranjen, međutim infekcija virusom mačjeg infektivnog peritonitisa javlja se mnogo rjeđe. To je zato što se virus ne prenosi direktnim ili neizravnim kontaktom. Nastaje iz nasumičnih mutacija Feline koronavirusa (FECV) u fagocitima, tako da potencijalno svaka mačka zaražena FECV-om može nositi virus mačjeg infektivnog peritonitisa. Međutim, infekcija ne znači uvijek da se moraju pojaviti i znakovi bolesti. Samo oko 5 do 10 % oboljelih mačaka tijekom života razvija mačji infektivni peritonitis (FIP), pri čemu je velik dio tih mačaka u prvoj godini života, a faktori slabljenja imunološkog sustava, poput ostalih infekcija (npr. FeLV, FIV) igraju glavnu ulogu.

Ako zaraženi fagociti uđu u krv, virus se širi po tijelu i uzrokuje ogromna oštećenja. Ovisi o tipu:

 • vlažni tip (također efuzivni ili serozni) FIP-a uzrokuje upalu serozne kože koja, između ostalog, štiti organe grudnog koša, trbuha i zdjelične šupljine. Naziv tipa dolazi od nastanka žuto-smeđeg sekreta.

 • takozvani suhi, granulomatski ili neefuzivni oblik dovodi do kvržičastih upala (granuloma) u jetri, slezeni i gušterači, kao i u limfnim čvorovima.


Simptomi mačjeg koronavirusa - koji su klinički simptomi zaraženih mačaka? Prvi znakovi bolesti nakon infekcije virusom mačjeg infektivnog peritonitisa mogu se pojaviti nakon nekoliko dana ili tek nakon nekoliko mjeseci. No, budući da je oštećen veliki broj organa poput bubrega, jetre ili središnjeg živčanog sustava, slika FIP-a vrlo je raznolika. Ovisno o tijeku, mogu se primijetiti sljedeći simptomi:

 • općeniti simptomi: ponavljajuća temperatura, slabost i umor

 • promjene u ponašanju poput iznenadne agresivnosti ili straha

 • smetnje u kretanju poput djelomične paralize ili smetnje u koordinaciji

 • žuto obojena koža sluznice (žutica, npr. u ustima) i mutne oči

 • mršavljenje s istodobnim povećanjem opsega trbuha (zbog edema) kao i kratak dah

Dok FIP uzrokuje smrt kod mačaka u roku od nekoliko tjedana, Feline coronavirus na sreću uzrokuje samo blagu crijevnu upalu s proljevom i vrućicom.

Kako prepoznati koronaviruse kod mačke? Ako vaša mačka u zadnje vrijeme više spava nego obično ili se pojavljuju neurološki te neki ozbiljniji simptomi, potrebno je posjetiti veterinara. Ako razgovor s vlasnikom (anamneza) i opći klinički pregled ukazuju na moguću infekciju mačjim koronavirusima, veterinar ima tri mogućnosti dijagnoze:

 • neizravnim otkrivanjem patogena: u krvnom serumu ili abdominalnom sekretu punkcijom je moguće s pomoću specifičnih testova (ELISA ili imunofluorescencija) izmjeriti razinu antitijela koje proizvodi imunološki sustav

 • izravnim otkrivanjem patogena: test fekalija, krvi ili sadržaja edema može se upotrebljavati za provođenje molekularno biološkog testa (RT-PCR, kvantitativna polimerazna lančana reakcija) u veterinarskom laboratoriju. Kod mačaka koje su već uginule, granulomi se mogu pregledati patološki, što je najsigurnija metoda otkrivanja

 • laboratorijskom dijagnozom: smanjenje crvenih krvnih zrnaca (eritrocita), nekih imunoloških stanica (npr. limfocita i trombocita) i albumina, kao i povećana koncentracija proteina i fibrinogena u plazmi znakovi su FIP-a


Kako se liječi mačka zaražena koronavirusom? Proljev i groznica kao dio FECV infekcije mogu se liječiti terapijom lijekovima. Mačji infektivni peritonitis, nažalost, ne može se izliječiti. Na raspolaganju su mjere koje bi trebale poboljšati ostatak kvalitete života i smanjiti patnju mačke. Ako to više nije moguće, sprječavanje patnje mačke treba razmotriti uz veterinarski nadzor.

Mačji koronavirus – kakva je prognoza? Prognoza infekcije FECV-om je obično dobra, ali uvijek postoji rizik od mutacije u FIPV. Ako se konačno pojavi klinički FIP, potrebno je računati sa skorim uginućem mačke.

Kako mogu zaštititi svoju mačku od koronavirusa? Sljedeće preventivne mjere štite vašu mačku od infekcije mačjim koronavirusima:

 • redovito čišćenje mačjeg WC-a, zdjelice za vodu i hranu

 • izbjegavanje stresa

 • redoviti pregledi skotnih mačaka i legla te izbjegavanje kontakta sa zaraženim mačkama

 • cijepljenje protiv virusa mačjeg infektivnog peritonitisa dostupno je od 16. tjedna života, ali se o njegovi učinci nisu dokraja istraženi

#crocatia#mačke#cat#zabava#ljubimci#mačka#mačić #COVID19


25 views0 comments

Recent Posts

See All